Exkurze do pražírny kávy

20190603 133224V rámci předmětu Aplikovaná ekonomie jsme se dne 3. 6. 2019 vydali na exkurzi do pražírny
kávy Nordbeans. Tato pražírna má zároveň i kavárnu se jménem Sweet City a nachází se
kousek od naší školy. Sraz byl ve 12:45 u studentského vchodu, poté jsme společně vyrazili
na prohlídku.
Když jsme vešli do kavárny, měli jsme asi 15 minut čas, než přišel manažer. Mezitím jsme si
dali něco dobrého na zub. Tento podnik nabízí nejen různé druhy kávy, ale také dortíky nebo
slané jídlo, jako například bagety a toasty. V kavárně je také možnost si koupit upraženou
kávu domů a různé druhy konvic a hrnků. Je zde příjemné posezení a čas, který jsme strávili
čekáním, tak rychle uběhl.
Po osvěžení se nám začal věnovat pan vedoucí, který byl sympatický a mladý muž. Dozvěděli
jsme se zajímavé informace. Proč se říká výběrové kávě výběrová? Protože se sbírá ručně ve
vysokých nadmořských výškách jako například v pralesích nebo na místech, kde není možné
techniky.
Kávová zrna odebírají jak z Ameriky, tak z Afriky. Využívají dva postupy pražení - za mokra
a za sucha. Techniku pro pražení jim dodává firma z Holandska. Pan Kolombo nám také
vysvětloval, že každé kávové zrno je jinak upraženo a že i pak chuť kávy je odlišná. Kávu
odebírají lidé po celé České republice. Nejvíce však v Praze, kde mají kavárny svoji vlastní
upraženou kávu, kterou jinde neochutnáte a to i se svou značkou. K této kavárně můžeme
zařadit například kavárnu, co hledá jméno.
Tento malý výlet byl pro nás zpestřením výuky, a proto děkujeme naší paní profesorce
Voplakalové za možnost se ho zúčastnit.
Romana Gašpárková 3. B

20190603 13380720190603 13410320190603 13473620190603 140503